Even voorstellen: TDC Engineerings’ Mandy Franssen

Graag stellen we je voor aan Mandy Franssen, Mandy is 30 jaar oud en werkt sinds maart 2021 als ZZP’er voor TDC Engineering. Ze heeft pas geleden een klushuis gekocht samen met haar vriend. Het bouwkundig tekenwerk heeft ze zelf gedaan, dat is namelijk haar vakgebied! Omdat ze nu ongeveer een jaar geleden met ons in zee ging, vonden we het wel eens tijd worden om haar in het zonnetje te zetten.   

Kun je ons iets vertellen over je studieloopbaan? 

Dat is wel een grappig verhaal, ik begon namelijk in de eerste instantie op het vmbo en daarna ben ik de mbo opleiding Paardenhouderij gaan doen, want tja.. dat was mijn hobby. En m’n moeder zei altijd dat ik iets moest gaan doen wat ik leuk vind. Het is ook een leuke hobby, maar na het halen van mijn diploma was ik er niet van overtuigd om hier mijn werk van te maken. Daarom schreef ik me in voor de hbo opleiding Bouwkunde op het Saxion. Deze opleiding werd me tijdens de open dag door de docenten van Saxion sterk afgeraden aangezien mijn vooropleiding niet aansluit bij de opleiding bouwkunde waardoor ik het waarschijnlijk niet zou halen. De helft van de klas kwam van de havo en de andere helft had mbo Bouwkunde als vooropleiding. De havisten hadden een voorsprong bij met name wiskunde en de mbo’ers die bouwkunde hadden gestudeerd waren al thuis in de bouwkundige vakken. Ik had van beide eigenlijk niks. Gelukkig was dat geen reden om binnen vier jaar met een diploma het Saxion uit te kunnen lopen.  

Wat deed je toen je klaar was? 

Nadat ik was afgestudeerd kreeg ik via het Saxion het aanbod om de studie Commerciële Technische Bedrijfskunde (ook wel BK5 genoemd) er in één jaar achteraan te doen. Toen ik ook dat diploma op zak had, vertrok ik voor drie maanden naar Australië. Eigenlijk met de intentie om m’n Engels te verbeteren. Van Engels leren is minder terecht gekomen dan gehoopt, aangezien ik met twee Nederlandse meiden een busje heb gekocht waarmee we hebben rondgereisd. Uiteraard was dit wel een fantastische ervaring.

Hoe ben je je carrière in deze branche begonnen? 

Op het moment dat ik weer terug was in Nederland werd ik door meerdere bedrijven benaderd. Ze zien dat je klaar bent met je studie en open staat voor werk. Ik ben toen in loondienst begonnen bij Nijhuis Bouw en heb daar vervolgens een traineeship gedaan van ongeveer twee jaar. Hierbij kreeg ik de mogelijkheid om bij veel verschillende disciplines enkele maanden ervaring op te doen (denk hierbij aan calculatie, kopers begeleiding, projectontwikkeling, werkvoorbereiding en uitvoering). Vervolgens ben ik verder gegaan als werkvoorbereider. In eerste instantie voor nieuwbouwprojecten, totdat werd bepaald dat de vestiging waar ik werkte in Enschede alleen nog maar renovatieprojecten voor woningcorporaties zou oppakken. Ik merkte al snel dat renovatie minder goed bij mij paste dan nieuwbouw/verbouw.

Waarom ben je eigenlijk zzp’ er geworden? 

Omdat ik merkte dat renovatie minder goed bij me paste dan nieuwbouw/verbouw, besloot ik in te gaan op een verzoek van een oud docent (zij is Architect). Ze had me al eens eerder benaderd met de vraag of ik haar wilde ondersteunen met tekenwerkzaamheden. Toen heb ik mij ingeschreven bij de KVK zodat ik (in eerste instantie) 1 à 2 dagen per week voor particulieren tekenwerkzaamheden kon verrichten. Dit deed ik naast mijn baan bij Nijhuis Bouw, maar al snel merkte ik dat ik meer plezier had in werkzaamheden als ZZP’er de dagen in loondienst. Daarom besloot ik mijn ontslag in te dienen en volledig als ZZP’er te gaan werken. Het fijnste vind ik de vrijheid en de afwisseling in zowel de bouwkundige als de bedrijfsmatige werkzaamheden.

Hoe ben je zo bij de TDC Groep terecht gekomen en wat doe je precies? 

Een vriendin van mij, Laura, werkte al bij de TDC Groep en had opgevangen dat ze extra tekencapaciteit nodig hadden. Dit kwam voor mij op het goede moment, want op het moment dat ik mijn baan had opgezegd had ik wel opdrachten, maar nog niet genoeg om hier fulltime mee bezig te kunnen zijn. Voor mij de ideale situatie en natuurlijk is het fijn om toch (semi) collega’s te hebben. 

Wat ik concreet doe bij de TDC Groep? Ik ondersteun TDC in de tekenkamer met uiteenlopende projecten voor verschillende opdrachtgevers. Ik verricht bouwkundig tekenwerk waarmee je bouwvergunningen kunt aanvragen. Aan de hand daarvan kun je de inkoop van materiaal e.d. inschatten, kan er een kostenplaatje gemaakt worden en kan er uiteraard gebouwd worden aan de hand van de gemaakte werktekeningen.

Hoe ziet je toekomst eruit? 

Ik blijf mezelf continu ontwikkelen. Op dit moment ben ik bezig met de EPA examens. EPA staat voor Energie Prestatie Adviseur. Als ik dit diploma binnen heb mag ik energie labels maken, berekeningen voor nieuwbouwwoningen opstellen enzovoort. Het heeft allemaal te maken met isolatie en installaties. De cursus is afgerond en ik heb vier van de vijf examens al gehaald.  

En zie jij jezelf nog wel even zitten bij de TDC Groep? 

TDC Engineering is een stabiele factor en biedt zekerheid, maar daarnaast houd ik wel mijn vrijheid. En dat werkt voor mij heel goed. We bekijken ongeveer eens per half jaar wat de verwachtingen zijn van beide kanten, hoeveel ik verwacht te gaan doen voor TDC en hoeveel uur ik ongeveer zal gaan maken. Zo weten we allebei waar we aan toe zijn. Achteraf geef ik door hoeveel uur ik gewerkt heb en aan welk(e) project(en) deze gewijd waren. Daaromheen werk ik nog voor particulieren.  

Inhoudsopgave