We richten ons in deze blog op Building Information Modeling (BIM).
Hoewel BIM geen nieuwe uitvinding is, wordt het meer en meer ingezet en een essentiële toepassing in de bouwsector. Dit gaat gepaard met de integratie van geavanceerde technologie zoals Digital Twins, AR en VR, AI, en meer. Die onderwerpen zijn voor een volgende keer!
BIM is de techniek waarbij 3D modellen gebruikt worden om bouwprojecten te ontwerpen, plannen, visualiseren, bouwen, uitvoeren en beheren. Aan deze 3D modellen is informatie gekoppeld over de verschillende elementen van het gebouw. BIM is een proces dat nieuwe manieren van samenwerking , optimalisatie en bouwwerk beheer biedt.
Wat zijn nu de voordelen van het werken met een BIM-model?
1. Verbeterde samenwerking en communicatie
BIM fungeert als een centraal informatiemodel waar alle betrokkenen toegang toe hebben. Het stelt architecten, ingenieurs, aannemers en opdrachtgevers in staat om efficiënt samen te werken en informatie te delen. Real-time updates zorgen ervoor dat iedereen altijd met de meest recente gegevens werkt, dat miscommunicatie en fouten aanzienlijk vermindert.
2. Efficiëntere planning
Met BIM kunnen projectmanagers het hele bouwproces visualiseren voordat er ook maar één steen is gelegd. Deze vooruitziende blik maakt het mogelijk om werkzaamheden beter te coördineren, potentiële knelpunten vroeg te identificeren en de algehele projectplanning te optimaliseren. Het resultaat is een soepeler verlopend bouwproces met minder vertragingen en een betere benutting van resources.
3. Kostenbeheersing
BIM-modellen bevatten gedetailleerde informatie over materialen, hoeveelheden en specificaties. Dit maakt het mogelijk om nauwkeurigere inschattingen te maken en budgetten beter te beheren. Bovendien kunnen wijzigingen in het ontwerp snel worden doorgevoerd en geanalyseerd op hun financiële impact, dat weer helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het voorkomen van kostenoverschrijdingen.
4. Risicobeheersing
Door gebruik te maken van geavanceerde botsingdetectie kunnen potentiële conflicten tussen verschillende bouwdelen vroegtijdig worden geïdentificeerd en opgelost. Dit vermindert het risico op dure aanpassingen tijdens de bouw. Daarnaast maakt de uitgebreide visualisatie het mogelijk om veiligheidsrisico’s te identificeren en aan te pakken voordat ze problemen veroorzaken op de bouwplaats.
5. Duurzaamheid en energieanalyse
BIM-modellen kunnen worden gebruikt voor geavanceerde energiemodellering en duurzaamheidsanalyses. Dit stelt ontwerpers in staat om verschillende scenario’s te testen en de meest energie-efficiënte oplossingen te kiezen. Het ondersteunt ook de implementatie van groene bouwpraktijken en helpt bij het voldoen aan steeds strengere milieueisen, dat resulteert in gebouwen met een lagere ecologische voetafdruk.
De 5 voordelen hierboven hebben vooral te maken met de aanloop naar, en de bouwfase zelf. BIM biedt nog veel meer, denk aan de jaren nadat de constructie afgerond is. Want BIM verlengt ook de levenscyclus van een gebouw.
Die extra waarde van BIM illustreren we hieronder.
1. Geïntegreerde informatie
Een BIM-model fungeert als een centrale database voor alle gebouwinformatie. Het bevat gedetailleerde gegevens over elk onderdeel, van HVAC-systemen tot verlichtingsarmaturen. Deze schat aan informatie is direct toegankelijk voor facilitair managers, dat snelle en geïnformeerde besluitvorming mogelijk maakt.
2. Efficiënt onderhoud
Met BIM kunnen onderhoudsschema’s nauwkeurig worden gepland en uitgevoerd. Het model bevat informatie over de levensduur van componenten, garanties en onderhoudsvereisten. Dit maakt proactief onderhoud mogelijk, dat de levensduur van apparatuur verlengt en ongeplande stilstand vermindert.
3. Energiebeheer
BIM-modellen kunnen worden gekoppeld aan gebouwbeheersystemen om real-time energieverbruik te monitoren. Dit stelt beheerders in staat om energiebesparende maatregelen te identificeren en te implementeren, dat leidt tot lagere operationele kosten en een verminderde ecologische voetafdruk.
4. Ruimtebeheer
Facilitair managers kunnen BIM-modellen gebruiken om ruimtegebruik te optimaliseren. Ze kunnen snel plattegronden genereren, bezettingsgraden analyseren en toekomstige renovaties of herinrichtingen plannen met minimale verstoring van de dagelijkse activiteiten.
5. Noodsituaties en veiligheid
In noodsituaties biedt een BIM-model waardevolle informatie voor hulpdiensten. Het kan vluchtroutes, locaties van brandblussers en gevaarlijke materialen tonen, wat cruciaal kan zijn voor een snelle en effectieve respons.
Kortom
Deze blog is er om te illustreren hoe BIM veel meer is dan alleen een ontwerp- en bouwtool; het is een krachtig instrument voor het gehele leven van een gebouw. En daarom een onmisbare toepassing die elk jaar meer in gebruik wordt genomen.
Benieuwd naar meer? We praten er graag met je over. Dit is immers onze passie!
Kijk op onze website of stuur ons een berichtje. Check ook hoe wij BIM inzetten bij TDC Engineering!